PREPORUČITE:

15. 01. 2015.

Bitcoin zarada rudarenjem za početnike

Može li se zaraditi od rudarenja bitcoina?

Odgovor bi bio DA.

Koliko vredi jedan bitcoin?

Trenutna vrednost bitcoina može u svakom trenutku da se proveri na sajtu
https://btc-e.com/exchange/btc_eur,

U trenutku kada pišem ovaj post iznosi:
1BTC = 190 EUR  ili
1BTC = 217 US

Kako do bitcoina?

Da bi našli bitcoin, potrebno je na računarima rešiti određene algoritme. Što se brže algoritmi rešavaju brže će se doći do bitcoina. Ukoliko imamo brže i bolje računare, brže i više bitcoina ćemo iskopati. U ranijoj fazi razvoja bitcoina bilo je isplativo pustiti softvere za rešavanje algoritama na običnim kućnim računarima. Trenutno se rudarenje na običnim računarima ne isplati jer su algoritmi komplikovaniji za rešavanje, a sa druge strane postoje i specijalni serveri namenjeni isključivo za rudarenje, koji brže rešavaju algoritme, pa je bolji i odnos pronađenih bitcoina prema utrošenoj električnoj energiji.

Koliko se može zaraditi rudarenjem?
Primer sa uređajem: AntMiner S3
Najzanimljivije pitanje je koliko se može zaraditi.
Uzmimo na primer da za rudarenje koristimo server, tj. uređaj AntMiner S3 Extra čija je brzina oko 450 GH/s, a potrošnja električne energije 360W. Uzmimo da je cena 1KWh u Srbiji oko 0,08$ (plava zona). Za računanje zarade moguće je koristiti program na sledećem linku:

http://www.coinwarz.com/calculators/bitcoin-mining-calculator,

a kao rezultat dobijamo da na mesečnom nivou zaradimo bitcoine u vrednosti od $35.34. Od toga $20.74 ide na struju, a $14.60 ostaje kao profit. U ovoj računici nismo uračunali cenu servera, odnosno uređaja AntMiner S3. Na sajtu kupujemprodajem.com najjeftinija ponuda za ovaj uređaj iznosi 245 eur.
Prema tome, ulaže se 245 eur da bi se svaki mesec zaradilo oko $14. Povraćaj investicije nakon 17.5 meseci.

Zarada se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od izabranog uređaja. Najbolje je izabrati uređaj koji za što manje vremena vraća investiciju.

Koliko je nesigurno rudarenje?

Zarada zavisi od cene bitcoin-a, cene električne energije, cene kupljenog uređaja i brzine, tj. koliko GH/s obrađuje kupljeni uređaj. Takođe, što se globalno više bitcoina pronađe to će algoritam za nalaženje novih biti komplikovaniji, pa će biti potrebne jače mašine za rešavanje algoritma.



2 komentara:

Blogger kaže...

YoBit enables you to claim FREE CRYPTO-COINS from over 100 distinct crypto-currencies, you complete a captcha once and claim as much as coins you need from the available offers.

After you make about 20-30 claims, you complete the captcha and continue claiming.

You can click on claim as much as 50 times per one captcha.

The coins will safe in your account, and you can convert them to Bitcoins or any other currency you want.

Blogger kaže...

BIT KONG - Fun & Addictive, provably fair bitcoin guessing game.

TIP: Claim bitcoins every 10 minutes from the free faucet.