PREPORUČITE:

18. 01. 2015.

Vrednost akcija

Vrednost određene akcije možete pratiti online na sajtu Beogradske Berze, na linku http://www.belex.co.rs/.

Na primer, za AERO - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd imamo 6 prikaza vrednosti akcija: grafički prikaz dnevnog kretanja vrednosti akcija, mesečnog kretanja, tromesečnog kretanja, polugodišnje, godišnjeg i trogodišnjeg kretanja vrednosti akcija.

Godišnji prikaz kretanja vrednosti akcija

Za analizu kretanja vrednosti akcije, tj. za procenu da li će vrednost akcije rasti ili padati bitno je analizirati svih šest prikaza, kako bi se stvorila što bolja globalna slika.

Ukoliko ulažete novac u akcije na duži period, dnevni, mesečni i tromesečni prikaz može da vas zavara. Najbolje je analizirati godišnji i trogodišnji prikaz.

Trogodišnji prikaz kretanja vrednosti akcija

Na trogodišnjem prikazu se jasno vidi da je vrednost akcije Aerodroma varirala do pre godinu i po dana. Od tad je u rastu. Za razliku od Aerodroma, vrednost akcije NIS-a pada, pa ukoliko je pitanje da li ulagati u akcije NIS-a ili Aerodroma, onda je definitivno bolje ulagati u akcije Aerodroma.

Naravno, pre bilo kakve kupovine konsultujte se sa svojim brokerom i u slučaju da Vam predloži akcije koje na godišnjem i trogodišnjem prikazu variraju, tražite objašnjenje. Ne zaboravite da je za veću zaradu potreban i veći rizik.




Nema komentara: